Verzamelaars Uit De Kast - ‘Altijd met Billie Holiday op vakantie’


De prachtige, meeslepende stem van Billie Holiday klinkt net door de Javastraat als Pim Ziegelaar langs het Diskabinet loopt. Het gaat om een opname tijdens het Monterey Jazz festival in 1958 in de VS. Overgaande vliegtuigen mengen met de klanken van Billie en haar muzikanten. Ik schets een moment zo’n 25-30 jaar geleden.

Billie, die straatarm is geweest en ook twee keer miljonair, raakt een snaar bij de in jazzmuziek geïnteresseerde Pim. Het is het begin van een hobby die verder reikt dan het kopen van muziek en boeken. Al haar muziek is in huis. Pim verzamelt LP’s, singles, EP’s (single met aan elke kant 2 nummers) en CD’s. Toen hij moest focussen koos hij de 78-toerenplaat. ‘Daar zit tenminste een eind aan’, merkt hij praktisch op. ‘Voor ik het weet introduceert Pim het woord ‘discografieën’. Dat zijn boekjes met een overzicht van alle muziekalbums die een artiest of band heeft uitgebracht. Als hij me er één onder mijn neus duwt is het alsof ik in iemands studieboek kijk. Overal geel gemarkeerde zinnen en opmerkingen met potlood erbij geschreven. Tussen de bladzijden zijn losse briefjes met ook weer opmerkingen ingevoegd.

Detectivewerk
Het is duidelijk: Pim gaat als een detective te werk. Hij neemt fouten waar, stuit op onzinnigheden en valt over onvolkomenheden. Vervolgens schrijft hij brieven, past Wikipedia aan (steeds opnieuw als het moet) en mailt met degene die fout geïnformeerd blijkt. In de top 2000 bijvoorbeeld stond BH met drie nummers: My man, Strange fruit en Summertime. Als Pim een man van radio 2 belt en zegt dat bij één van de nummers niet BH te horen is maar Ella Fitzgerald, antwoordt deze dat niemand dat merkt. Niemand? Nee, er zijn meer mensen met deze toch wel uit de hand gelopen hobby. Ze hebben zich verenigd in The Billie Holiday Circle. Het gaat om een man of twintig verspreid over de hele wereld.
Zijn verzameling uitbreiden doet Pim door mensen erover te vertellen en zijn ‘focussed on… kaartjes’ achter te laten. Verder biedt hij op 78-toerenplaten die handelaren aanbieden op eBay. Een veiling duurt een week en loopt ’s ochtends om half vijf af. Gaat hij naar bed, dan denkt hij aan een uitspraak van SGPpoliticus Bas van der Vlies: ‘Als ik het van tevoren geweten had, was ik er niet aan begonnen’.
Pims ogen gaan glinsteren als hij over de toevallige, verrassende ontmoetingen vertelt die hij en zijn vrouw Aagje afdwingen tijdens vakanties. Zoals die keer dat ze een café in Harlem, New York, bezochten waar Billie regelmatig optrad. De aanwezige stamgasten kunnen hun fascinatie én komst nauwelijks bevatten. De eigenaar zet de muziek stil en sommeert de serveerster een nummer van Billie te vertolken. ‘Nee, op vakantie gaan zonder een BH-aspect, dat komt eigenlijk niet voor’, besluit Pim het interview.


  Zie ook: www.billieholiday78rpm.nl

Geschreven door Cathrien Ruoff
Verschenen in de Archipel & Willemspark wijkkrant van juni 2010.[Previous page]