"Jazzclub U.S.A." presenteerde goede jazz in K. en W.

Red Norvo-trio het hoogtepunt

Het muziekprogramma, dat de Haagse jazzliefhebbers gisteravond in K. en W. onder de titel "Jazzclub U.S.A." werd voorgezet, kenmerkte zich door uitstekende muzikale en technische kwaliteiten. Dit was ook niet te verwonderen, daar de drie kleine combo's, die voor het voetlicht traden, tot het beste behoren wat de V.S. in dit genre op het ogenblik hebben te bieden.
Het hoogtepunt van de avond was naar onze smaak wel het optreden van het Red Norvo-trio. Red Norvo, een reeds jarenlang vooraanstaande figuur in de jazzwereld, is op zijn vibraphoon een geraffineerd en fijnzinnig musicus, die een enorme technische vaardigheid dienstbaar weet te maken aan zijn originele en fraaie muzikale ideeën. Hij heeft zich verzekerd van de medewerking van twee jeugdige musici, Red Mitchell en Jimmy Rainey, die respectievelijk op bas en guitaar zich volkomen bij hem weten aan te passen. Het musiceren van dit drietal is dan ook in ieder opzicht een genot voor het oor.
Buddy de Franco, reeds jarenlang de clarinet favoriet valt het Amerikaanse publiek, verdient die ereplaats volkomen. Ook hij beschikt over een verbluffende techniek. Desondanks konden wij zijn spel eerst in de jamsession aan het slot van de avond recht bewonderen. De muziek die hij met zijn quartet ten gehore bracht, was hoewel in alle opzichten verantwoord en goed wat te hard en te veel op louter techniek gebaseerd. Een uitzondering hierop vormde de pianist Sonny Clark, die een fantastische vertolking gaf van "over the Rainbow".
Het eerst kort bestaande, in Amerika veel succes oogstende, dames trio van Beryl Booker maakte een prettige indruk. Vooral het pianospel van Beryl Booker zelf is zeer veelbelovend, maar ook de beide andere dames Elaine Leighton en Bonnie Wetzel, respectievelijk op drums en bas, toonden zich goede instrumentalisten.
De stem van de blueszangeres Billy Holiday is niet meer zoals wij haar van vroegere platen kennen, maar haar voordracht en opvatting hebben nog niets aan waarde ingeboet zoal b.v. in het bijzonder bleek uit haar vertolking van "My Man". Zeer goed was ook haar zang in de reeds eerder genoemde jamsession in "Lover come back to me".
Alles bij elkaar was deze avond, die ingeleid werd door de bekende Amerikaanse jazzcriticus Leonard Feather, bijzonder interessant en leerzaam.

De Haagse Courant - Maandag 1 februari 1954

[Previous page]